Az AGROFEED Kft. 2012. októberében vette át a Bagi Mesterséges termékenyítő állomás szakmai irányítását. Célunk kiváló minőségű, genetika független termékenyítő anyagok folyamatos előállítása és biztosítása partnereinknek. Az átvétel óta elvégzett munkát röviden összefoglaljuk:

Első feladatunk a teljes telep áttekintése volt, mely után olyan intézkedési és eszköz beszerzési terv összeállítása volt a feladat, amellyel a következő célkitűzéseket lehet elérni:

 • 160-180 darab, a legmagasabb genetikai értéket és állategészségügyi státuszt képviselő, különböző fajtájú és hibrid kan beszerzése és tartása a telepen
 • kiváló minőségű termékenyítő anyag előállítása, értékelése, feldolgozása, és kiadása a partnereknek
 • nyomon követhető (VISSZAKERESHETŐ), pontos adatgyűjtés és mintaellenőrzés MINDEN ejakulátum esetében
 • a labor munkafolyamatok korszerűsítése, gépesítése, és a legmodernebb eljárások alkalmazása a sperma feldolgozása folyamán

Azt hisszük a fentiek végrehajtása és azok szükségessége nem is kérdéses, de mindezt mihamarabb elvégezni nem volt egyszerű feladat. A következőkben röviden összefoglalnánk az említett pontokkal kapcsolatban milyen változtatásokat végeztünk (végzünk), hol tartunk ma, és mi a távlati célunk.

Első feladat volt a telepen bennálló kanok szelekciója a következők alapján:

 • kor, genotípus, tenyész-érték, valamint aktuális küllembírálat alapján
 • spermatermelés és annak minősége alapján, különös tekintettel a morfológiai és eltarthatósági vizsgálatokra
 • a fentiek alapján a telepen mintegy 70 darab kant tartottunk bent 30-40 egyed selejtezésre került

Ezután a beszállító genetikai cégekkel ültünk le tárgyalni. A jövőben előreláthatóan a következő genotípusokkal foglalkozunk Bagon:

 • TOPIGS terminál vonalak (Talent, Tempo)
 • Osztrák szuper szapora NF vonalak (Francia Hiperproliferatív vonalak)
 • Osztrák Lapály vonalak
 • DANBRED duroc terminál kanok

Minden kant a tenyésztő szervezetekkel egyeztetve, a legjobb saját teljesítményű és tenyész-értékű egyedekkel kérjük leszállítani. Nagyszülő és dédszülő oldalon ismerve a magyarországi helyzetet csak JAVÍTÓ hatású kanokat vásárolunk, melyek beszállító telepeinek eredményét előre lekérjük a tenyésztő szervezetektől. A fenti fajták kanjai a magyar körülmények között hagyományos sertéstelepen nehezen tarthatóak és nehezen adaptálódnak. Kantelepen a magas állategészségügyi státusz és a kiváló tartáskörülmények (légkondicionált tartás, egyedi szalmás almos rendszer, legmagasabb minőségű takarmány alapanyagok és kiegészítők használata, állandó állatorvosi felügyelet és kezelés) miatt jól adaptálódnak, és kiváló spermaminőséget adnak.

Összegezve tehát a fenti vonalak, fajták a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelelnek, kiválóan adaptálhatóak a hazai tenyészetek genetikai struktúrájába. Hosszútávon a telep áttekintése és a telepei genetika elemzésével akár fajtát is javasolunk a telepek számára, és szükség esetén tenyésztési tervet is elkészítünk azon partnereinknek, akik hosszútávon szeretnének együttműködni velünk.