Második premixüzemünk

Pontosan 10 évvel az első, szalkszentmártoni üzemünk megnyitása után, október 4-én átadtuk új premixüzemünket Oroszországban, a Tula megyei Jasznogorszkban. Az építkezés 2015 május hónapban kezdődött és 17 hónapig tartott. Az üzem teljesen automatizált, két vonalon évi 60 ezer tonna premix gyártását teszi lehetővé. Az alapgépeket a holland Van Aarsen cég szállította. Az üzem tervezését és az összeszerelés irányítását a tatai Multimix Kft. végezte. Az 1400 m2 hasznos területű gyártó torony, valamint a gyártást kiszolgáló tartálycsoport, raktár és iroda építését orosz fővállalkozó végezte az Agrofeed építészmérnökeinek irányításával.

Az orosz üzem – a szalkszentmártonihoz hasonlóan – vonalkódos alapanyag nyilvántartó-azonosító rendszerrel, nagy pontosságú mikro-komponens adagolókkal, fluid gyorskeverőkkel van felszerelve. A 36 m magas gyártorony lehetővé teszi a legbiztonságosabb, teljes egészében vertikális üzemelést, vagyis a gyártás folyamatában minden komponens fentről lefelé halad, oldal vagy felfelé irányuló szállítás nem történik. A késztermék csomagolása, raklapozása teljesen automatizált, emberi beavatkozást nem igényel. A projekt egyik fontos eleme a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt laboratórium. Oroszországban a magyarországi minőséghez szokott vevők igényeinek kiszolgálásához ez elengedhetetlen.

2017-ben az Oroszország teljes területét lefedő Agrofeed disztribúció már az új üzemből szolgálja ki közel 100 orosz partnerét, köztük a legnagyobb baromfi és sertés integrációkat. Ezzel a vállalat növelni fogja az ellátás biztonságát és rugalmasságát, csökkenti a rendelési időt és javítani a termékek versenyképességét.

Az üzem ünnepélyes átadásán Szekeres István és Csitkovics Tibor köszöntő és a beruházást ismertető beszédei mellett felszólalt Alexej Gyumin Tula tartomány kormányzója, Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter helyettes, valamint Dr. Nagy István magyar és Jevgenyij Gromiko orosz agrárminiszter helyettesek.

Az Agrofeed jasznogorszki gyára Oroszország legújabb és legkorszerűbb premix üzeme, egyben minden idők második legnagyobb, teljes egészében magántőkéből megvalósított magyar beruházása Oroszországban. 

Az Agrofeed célja, hogy ezzel a lépéssel a következő években megduplázza piaci részesedését Európa legnagyobb és legnépesebb országában.