Journées de la Recherche Porcine (JRP) 2020 konferencia, Párizs

Immár 52. alkalommal rendezték meg 2020. február 4-5.-én a a francia Sertés Kutatási Napokat. A rendezvény védnökei az IFIP Sertés Intézete és az INRA, támogatói pedig genetikai-, takarmányozási-, és állatgyógyászati termékekkel foglalkozó cégek, valamint különböző helyi mezőgazdasági szervezetek.

Cégünktől Alpár Botond K+F vezető vett részt a rendezvényen az egyik francia támogató, az Animine jóvoltából. A Sertés Napokat megelőzően, február 3.-án az Animine egy szatelit konferenciát tartott, amelyre legfontosabb partnereit hívta meg. Ennek keretében kollégánk is tartott előadást, melyben beszámolt a lovászpatonai sertés teszt telepünkön, a Vivafarm Kft.-nél a közelmúltban különböző rézforrásokkal végzett takarmányozási kísérletekről.

A JRP sertés konferencián a két nap alatt több mint 350 fő vett részt, Franciaország szinte minden sertéshústermelésben érdekelt vállalkozásának képviseletében. Az idei program genetikai-, takarmányozási-, gazdasági és szociológiai, állategészségügyi, környezetvédelmi és állatjóléti illetve szaporodásbiológiai témákat is érintett. Nyolc előadás a „Feed-a-Gene” kutatási projekt keretében megvalósult munka eredményeiről számolt be. A Feed-a-Gen program célja, hogy olyan termelési rendszereket fejlesszen, melyek növelik a monogasztrikus állatok (sertés, baromfi és nyúl) termelésének hatékonyságát és csökkentik az állati termék előállítás környezeti lábnyomát.

A posztereket kiállító teremben az Animine és az Agrofeed Kft. közösen végzett malac kísérlet eredményeit is megtekinthették a látogatók.

Ezúton is köszönjük az Animine-nek a vendéglátást. Jó volt látni, hogy Franciaországban mekkora tömeget megmozgat a sertéshús termelés.