Agrofeed a város szívében

Az Agrofeed Kft a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban növekvő vállalata. Egy kimutatás alapján a 100 legértékesebb magyar tulajdonú vállalat listáján is előkelő helyen szerepelnek. Mi a sikerük titka? 

Szekeres István: A siker záloga mindig az elvégzett munka minősége és mennyisége. Folyamatosan növekvő, mára 200 fős kollektívánk 17 éves hozzáértő munkája az elért eredmények forrása. Meg persze az, hogy a megtermelt tőkét minden évben bővülésre és fejlesztésekre fordítjuk. 

Csitkovics Tibor: 2001-ben alapítottuk a vállalatot, nulláról indulva építkeztünk és értük el a mai méretet. Egy kis irodában kezdtünk a Bajcsy-Zsilinszky úton, akkor még álmodni sem mertünk arról a fejlődésről, amit a következő években megvalósítottunk. A sikerek motiválnak, a kollektíva iránti felelősségérzetünk pedig kötelez bennünket arra, hogy évről évre jobbak, erősebbek legyünk.

Az köztudott, hogy állati takarmányokkal kapcsolatos tevékenységet folytatnak. Pontosan mivel foglalkoznak? 

Csitkovics Tibor: Az állati takarmányok egyik nagyon fontos összetevőjét, az úgynevezett premixeket gyártjuk és forgalmazzuk, melyek vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők keverékei. Termékeinket magunk állítjuk elő. Két gyárunk van, az elsőt 2005-ben építettük Bács-Kiskun megyében, Szalkszentmártonban, a másodikat 2016- ban adtuk át Oroszországban.

Az utóbbi hónapokban sokat foglalkozott a média az oroszországi beruházásukkal. 

Szekeres István: Ez az utóbbi évek legnagyobb magyar beruházása Oroszországban. A hárommilliárd forint értékű befektetés oroszországi piaci sikereink megkoronázása, mely egyben új távlatokat nyit számunkra a magyarnál tízszer nagyobb piacon. 60 ezer tonna premix gyártását tervezzük az új üzemben.

Jelentős a külpiaci tevékenységük. Árbevételük hány százalékát teszi ki az export, és mely országokba exportálnak? 

Szekeres István: Az export eladásaink felét teszi ki. Közel 20 országba értékesítünk. Piacaink Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet és Észak-Afrika országai. Legnagyobb exportpiacunk Oroszország, ahol részesedésünk eléri a tíz százalékot. Fontos lépésnek tekintjük, hogy elindítottunk első szállítmányainkat Iránba.

Mekkora az árbevételük, hány főt foglalkoztatnak? 

Csitkovics Tibor: Az Agrofeed Kft. és állattenyésztő cégeink összesen 400 főnek adnak biztos munkát. Egy évben 120 ezer tonna premixet gyártunk, 80 ezer sertést hizlalunk és vágunk, 10 ezer tonna gabonát termesztünk. Éves összárbevételünk 35 milliárd forint.

Az Agrofeed nevével rendszeresen találkozhatunk kulturális- és sportrendezvényeken támogató- ként. Miért tartják fontosnak a társadalmi szerepvállalást? 

Csitkovics Tibor: Bár egyikünk sem született győri, de régóta élünk itt, és fontosnak tartjuk, hogy szerepet vállaljunk a közösségi életben. Arany fokozatú támogatói vagyunk az EYOF-nak és a Győri Nyár zárókoncertjeinek, névadó támogatói vagyunk a férfi kosárlabda- és kézilabdacsapatoknak, támogatjuk a Vaskakas Bábszínházat és a Győri Filharmonikusokat, hogy csak a legfontosabbakat említsem. 

Szekeres István: Szeretjük Győrt, örülünk annak a fejlődésnek, amely a várost az elmúlt években jellemezte, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben részt vállalhattunk.

AGROFEED - Elkötelezettség a sport, a tehetség és az egészséges életmód mellett